En vecka kvar till jul, många verkar stressade och julhetsen har infunnit sig. Jag har inte varit på stan på ett tag, men jag antar att många kommer att fixa sina sista klappar i helgen.
Vad är du mest stressad över? Julklappar? Umgås med släkten en hel helg? Maten?
Vill du göra något gott till julfikat så kommer här ett recept på en mjuk pepparkaka med lingon. Den är hållbar och går även bra att frysa.
Rosendals mjuka pepparkaka med lingon:
100g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl creme fraiche
1,5 tsk malen ingefära
1,5 tsk malda nejlikor
1,5 tsk malen kardemumma
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat
ca 3,5 dl vetemjöl
- Smält smöret och låt det svalna något
- Rör ägg och socker vitt och pösigt
- Tillsätt smör, creme fraiche, lingon och kryddor
- Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt det
- Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 1,5 l
- Grädda kakan i 200 grader i ca 45 minuter
Här kommer också ett super-duperenkelt recept på drinktilltugg eller något salt till buffébordet. Jag fick receptet av en fd kollega.(Miss you S!)
De går bra att frysa, men då måste de värmas i ugn före servering för att få dem lite krispiga.
Smördegssnurror med chilioliver:
- Tina smördegsplattor, kavla ut lite lätt
- Bred på lite ketchup
- Lägg på Icas chilioliver(hackade)
- Rulla ihop och skär i smala bitar.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper
- Platta till snurrorna
- Pensla med ett uppvispat ägg
- Strö på flingsalt
- Grädda i ugnen 200 grader i ca 10 min
Så här ser burken ut |
Före ihoprullning |
Före gräddning på plåten |
Klara! |
Ha en bra kväll! Kram Stina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar