Populära http://bloggar.besökstoppen.se/

torsdag 20 mars 2014

Fröken i Söder och tranan

Tranan är något vi firar här i Småland. Det kanske inte alla smålänningar gör, men i vår familj är det ett måste.
Det råder delade meningar om när tranan ska komma, men vi brukar fira natten till Jungfru Marie bebådelsedag= natten mellan lördag och söndag i helgen som kommer. Några andra firar natten till den 25 mars då tranan enligt gamla bondepraktikan brukar dyka upp.
Hur firas då tranan?
Jo på lördag kväll får våra barn hänga upp varsin strumpa eller mössa vid sin säng eller annat ställe.
På morgon finns det godis, någon liten leksak, smycke etc i strumpan/mössan som tranan har lämnat.
Jag brukar gå "all-in"; målar fågelfötter med kajalpenna på golvet(går bort med vanligt suddgummi), strör ut lite grus och fjädrar och öppnar ett fönster innan barnen vaknar.


De brukar tycka att det är jättespännande att tranan varit inne för att lämna presenter och skräpat ner.(Inte dottern, men hon brukar uppskatta presenten i strumpan/mössan)

Nu är det snart dags för mig att åka in till stan på lite inspirationskväll med kläder, smycken mm. Mer om detta i ett kommande inlägg.
Ha en fin kväll! I morgon är det fredag.
Kram Stina

3 kommentarer:

 1. Lite kul det här att nu firar tranans ankomst, aldrig hört om detta innan, trots att vi bodde faktiskt några år när jag var liten i Silverdalen. :-) Kramizz och hoppas du hade en givande kväll/Laila

  SvaraRadera
 2. Vad roligt med tranan. Hoppas kvällen var trevlig. Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Japp, vi firar också tranan så klart. Smålänningar som vi är ;-)
  Vi hänger strumpa vi spisen och på morgonen är luckan öppen, fjädrar ligger på golvet och i askan finns avtryck från tranans fötter. Superkul tycker dottern. Det brukar hamna någon leksak, kläder, pyssel i strumpan.
  Kram/Erika

  SvaraRadera